İnsan vücudundaki ideal yağ oranı seviyesinin erkeklerde yüzde 15, kadınlarda ise yüzde 22 civarında olduğu bilinmektedir. İdeal oranda da olsa, idealden yüksek oranda da olsa bu yağlar vücutta homojen dağılmamış olabilir. Yani bu yağların belli bazı bölgelerde daha çok birikimi söz konusu olabilir.
Geçmişte daha dolgun vücut hatları güzel kabul edilirken zamanla güzellik algısının değişip anoreksik mankenlerin podyumlarda boy göstermesiyle, zayıflık ve kum saati görüntüsü moda haline geldi. Tabii olarak fazla yağların yok edilmesi için tıbben araştırmalar yapıldı ve 1974’te ilk liposuction ameliyatı gerçekleştirildi. Zamanla teknolojinin ilerlemesi ile birlikte liposuction, yani yağ emilmesi işlemi de çok büyük değişimlere uğradı. Günümüzde en çok kullanılan liposuction teknikleri:
Vakum Yardımlı Liposuction (=Klasik liposuction yöntemi): Yağların vakum yardımıyla emilerek uzaklaştırılmasıdır.
Güç Yardımlı Liposuction: Yağların daha kolay parçalanması amacıyla, hareketli özel bir kanülün kullanılması ve mekanik olarak parçalanan yağlara emme işleminin yapılmasıdır.
Ultrason Yardımlı Liposuction: Yağların parçalanması için ultrason enerjisinin kullanılması ve daha sonra parçalanan yağların vakumla emilmesidir.
Lazer Yardımlı Liposuction: Yağların lazer enerjisi ile parçalanarak emilmesidir. Farklı dalga boylarında enerji uygulanarak hem yağların daha kontrollü ve homojen eritilmesi, hem de ciltte sıkılaşma sağlanması bu yöntemin diğer yöntemlere göre en büyük üstünlüğüdür.
En son kabul gören yöntem lazer liposuction yöntemi olmakla birlikte, herhangi bir liposuction işlemi bir kilo verme yöntemi değildir. Liposuction; düzenli egzersiz ve/veya diyet uygulanmasına rağmen, vücudun bazı bölgelerindeki (kontur düzensizliğine neden olan) istenmeyen yağların kanüller yardımıyla emilmesi işlemidir. Bu işlemin amacı kilo verdirmekten ziyade konturları düzeltmektir. Karıştırılanın aksine “lipoliz”, ses dalgaları, mekanik travma veya lazerle yağların eritilmesi/ parçalanması işlemidir. Lipoliz sonrası yağların emilmesi olayı “liposuction” dır. Bu işlem kanüllerle 3 mm.lik kesilerden (deliklerden) girilip yapılır ve belirgin iz kalmaz.
Liposuction işleminin süresi çekilecek (emilecek) olan yağ miktarına ve operasyonun yapılacağı bölgelerin sayısına göre farklılıklar gösterir. Kısıtlı bir alanda ve az miktarda yağ çekilecekse sedasyon ve lokal anestezi altında bu işlem yapılabilirken, geniş alanlara müdahale edilecekse genel anestezi uygulaması gerekir. Erken dönemde işe dönebilmek de yine az miktarda yapılan liposuction’larda mümkün olabilir, oldukça fazla miktarda yağ çekildiğinde en az 1 haftalık bir istirahat dönemi gerekir. Morluk, şişlik ve ağrı miktarı da hem hastanın kişisel özelliklerine hem de çekilen yağ miktarı ve bölgesine göre değişir. Ameliyat sonrası 2-4 hafta kadar korse giyilmesi gerekir. Ana hatlarıyla şişliklerin geçmesi çekilen yağ miktarına göre değişmekle birlikte 1-2 ayı bulabilir. Kesin sonuç yara iyileşmesinin tamamlandığı süre olan 6 ay-1 yılda alınır.
Lazerli olsun olmasın Liposuction işlemi; kalça, bel, sırt, baldır, bacak, diz içleri, ayak bileği, kol, meme ve gıdı bölgelerine uygulanabilmektedir. Bu işlem vücut konturlarınızda düzelme sağlayarak özgüven artışını sağlayabilmekle birlikte, sonucun kalıcı olabilmesi için koruyucu diyet ve/veya egzersizlere devam etmek gerekmektedir. Lazer Liposuction için ideal hastalar; normal veya normale yakın vücut ağırlığı olan, sıkı ve elastik bir cilt yapısına sahip, lokalize vücut bölgelerinde yağ fazlalıkları olan hastalardır. Yaş, kilo alıp verme ve doğum yapmaya bağlı olarak deri elastikiyeti azalabilmektedir ve böyle hastalarda liposuction ile sonuç alma ihtimalimiz azalmaktadır. Çok aşırı sarkmış bir deriyi lazer ile sıkılaştıramayacağınız için bu kişilerde germe yöntemlerini uygulamak daha güzel sonuçlar verir. Gergin veya hafif sarkmış ciltlerde ise Lazer Liposuction ile deride yapılan sıkılaştırma uygulaması oldukça iyi sonuçlar vermektedir.
Lazer Liposuction cihazlarında da 2. Jenerasyon cihazlar kullanılmaya başlandığından beri (güç arttırıldığı için) daha fazla miktarda yağ alabilmek mümkün olmuştur. Yine bu cihazlarla yağ çekilmesi yapılmasa bile, cilt sıkılaştırma moduyla sıkılaştırma işlemi uygulanabilmekte ve olumlu sonuçlar alınmaktadır. Lazer Liposuction yöntemi, doğru hastada, doğru şekilde ve gerçekçi beklentilerle kullanılırsa, oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınabilir.
Tüm ameliyatlarda kanama, enfeksiyon, anesteziye bağlı komplikasyonlar, ek hastalıklara bağlı sistematik problemler görülebilir. Liposuction ameliyatlarının en riskli olayı ise emboli yani pıhtı atması olayıdır. Emboli riskini azaltabilecek yöntemler olmakla birlikte, bu risk hiçbir zaman sıfıra indirilemez. Bu ameliyattan sonra yeterli ve düzgün masaj yapılmazsa ve korse katlantı yaparsa ciltte katlantılar oluşabilir. Derinin elastikiyeti ciddi anlamda bozuksa yeterli sıkılaşmanın sağlanamamasına bağlı deride gevşeme ve sarkmalar olabilir. Genelde geçici olan yüzeysel bir his kaybı yaşanabilir. Fıtığı olan veya karın iç zarlarında çok gevşeklik olan hastaların karın bölgesine liposuction yapılırken karın duvarı delinebilir.
Tabiki bu komplikasyon oranları ehil, titiz ve tecrübeli ellerde minimuma inmektedir. Size en uygun ameliyat metodunun ne olduğunu anlamak için bir plastik cerraha başvurunuz.