Aslen işitme organı olan kulaklar, kafanın her iki yanında oluşturduğu çıkıntılar nedeniyle yüz bütünlük algısını etkileyen estetik öneme de sahip organlardır. Kulakların kafa ile yaptığı açının normalden daha fazla olması kepçe kulak problemi olarak adlandırılmakta ve yirmi çocuktan birinde, yani toplumda oldukça fazla görülmektedir. Kulak problemleri sadece kepçe kulak ile sınırlı değildir, kulakların büyüklüğü, kulak memesi büyüklüğü, kulak deliklerinin yırtılması veya büyümesi gibi sorunlar da estetik müdahale yapılabilecek problemlerdendir. Kulak, vücuttaki diğer kıkırdak yapılardan farklı kendine has kıvrımlardan oluşan kıkırdak bir yapıdır. İnce kıvrımlar bile kulak estetiği için önemlidir.
Kepçe kulak deformitesi genellikle genetik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar ve kulak üst yarısındaki kıvrımlar da silindiği için kulak dışarıya doğru açık ve düz görünür. Bu görünüm çocuk oyun çağına gelip sosyalleştiğinde arkadaşları tarafından dalga geçilmesi ve psikolojik olarak çocuğun özgüveninin kaybıyla sonuçlanabilir. Bu durum okul başarısını bile etkileyebilir.
Kepçe kulak deformitesi doğumda fark edilirse kalıplama ve bantlama yöntemleri ile ilk birkaç ayda ameliyatsız tedavi edilebilir, fakat üçüncü ay sonrası kıkırdak sertleştiği için bu tedaviler başarısız olur.
Kulaklar hızlı gelişen organlar olup erişkin boyutlarının % 90’ına 5-6 yaş civarında ulaşır. Çocuğu okulda uğrayabileceği psikolojik travmadan korumak adına, kepçe kulak ameliyatı için ideal yaşın 5-6 yaş olduğu düşünülür. Her yaşta kulak estetik ameliyatı yapılabilir. 12 yaşına kadar yapılacak müdahaleler genel anestezi ile sonrasında lokal anestezi ile yapılabilir. Lokal anesteziden çekinen 12 yaşından büyük kişilere de genel anestezi uygulanabilir.
Ameliyatı yaklaşık olarak 1-1,5 saat sürer ve genellikle hastanede kalmayı gerektirmez. Hastanın kulak probleminin durumuna göre değişik ameliyat teknikleri kullanılabilmekle birlikte en sık kullanılan yöntem kıkırdakların kalıcı dikişlerle arkaya doğru yatırılması işlemidir. Ameliyat sonrası kulaklarınızın etrafına yapılmış olan baskılı bandaj 2 gün sonra çıkarılır. Bundan sonra 2 hafta süre ile kulakları korumak amacıyla ne çok sıkı ne de gevşek olmayacak şekilde tenisçi bandı veya saç bandı takılması gerekir. 1-2 hafta kadar şişlik ve morluk/kızarıklık olabilir. Eriyen dikiş kullanıldığı için dikiş almak gerekmez.
Hastalar dikişlerinin açılıp kulaklarının tekrar kepçe hale gelmesinden korksalar da bu ihtimal çok çok düşüktür.
Ameliyat kulak arkasına yapılan bir kesiden yapıldığı için, önden bakıldığında belli olan bir iz olmaz. İz ancak kulağınızın arkası açılıp incelenirse farkedilebilir.
Ağır küpe kullanımı ve/veya takılmalara bağlı olarak kulak memesinde yırtıklar veya genişlemeler oluşabilir. Bu durum da lokal anestezi altında kolayca düzeltilebilir. Fakat bu işlemden sonra tekrar açılma olmaması için birkaç ay küpe kullanmamanız gerekir.